Kateter

Vi hjelper deg med valg av produkter og tilbyr gratis vareprøver.

Kontakt oss for nærmere informasjon om produktutvalg, om du ønsker en samtale med vår inkontinensveileder eller for avtale om hjemmebesøk.

Kateter brukes der urinblæren ikke klarer å tømme seg eller bare tømmes delvis.

Det finnes mange typer kateter tilpasset ulike behov. Å finne rett kateter er viktig for å sikre at blæra tømmes på en sikker og effektiv måte, og med minst mulig besvær. For å lette innføringen, og å unngå rifter og skader i urinrør og blære, bør man velge tappekateter som enten fuktes med vann før bruk, eller er innsatt med gele.

Langtidskateter

Dersom du bruker et kateter som er innlagt for kortere eller lengre tid finnes det urinposer i forskjellige størrelser som kobles til kateteret. For å feste kateteret til benet slik at det ikke blir klemt eller strukket kan man bruke tape eller plaster. Urinposen festes til benet med et festebånd eller en urinposeholder.

Selvkateterisering

På fagspråket kalles metoden «ren intermitterende kateterisering», forkortet RIK, innebærer at du fører et tynt, glatt engangskateter inn gjennom urinrøret og inn i urinblæren, regelmessig og flere ganger daglig. Straks kateteret kommer inn i blæren, begynner det å renne urin ut av kateteret. Når blæren er tømt tas kateteret ut og kastes.

RIK er en av de vanligste måtene å behandle blæretømmingsproblemer på. Den kan brukes for alle aldersgrupper og etter opplæring av sykepleier eller lege klarer de fleste å utføre RIK selv.

Det finnes ulike kateter på markedet. Vi anbefaler å bruke lavfriksjonskateter. De er glatte og glir lett i urinrøret, derfor er det ikke nødvendig å bruke lokalbedøvelse. Kateter blir skrevet ut på blå resept. Det betales egenandel når man ikke har frikort.

Helsefaglig kompetanse
Gratis hjemmebesøk
Fraktfri levering
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com